Történetek a sportból nem csak sportolóknak

Történetek a sportból nem csak sportolóknak

Új magasságokban a csapatépítés

Kiderült, hogy nemcsak az USA olimpiai csapatainál, legjobb egyetemi klubjainál, az ausztrál futballban, a japán edzőképzésben, hanem Szombathelyen is működik a módszer.

2020. január 24. - DISCSzabi

Rendhagyó csapatépítő workshopot tartottunk a Haladás futsalosaival Bokor Zsolt sportigazgató felkérésére még 2019 májusában. A játékosok és Sziffer András, az akkori vezetőedző megismerhették a DISC viselkedési stílus modell sportbeli alkalmazását. A program pozitív hatása a bajnoki menetelésben is éreztette a hatását (a Halit csak a Berettyó tudta nagy nehezen megállítani a tavalyi döntőben).

hali_workshop.jpeg

2019 nyarán Juanra Calvo Rodriguez személyében új vezetőedző és további játékosok is érkeztek a csapathoz, akikkel hasonló lendülettel folytattuk a programot. Októberben elkészültek az edzők és a játékosok sportolói nyelven megfogalmazott DISC riportjai (CoachDISC, AthleteDISC), a közeljövőben pedig egy még izgalmasabb rész vár rájuk: a riportokban szereplő információk feldolgozásában, hasznosításában szeretnénk segíteni a csapatnak, valamint a mentális állóképesség továbbfejlesztése is a célok között van. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük az érintetteket.

Sziffer András másodedző: - Megértőbb és elfogadóbb lettem, jobb, megfontoltabb döntéseket hozok, és tudatosabban keresem az alternatívákat a problémák megoldására. Azt tapasztalom tehát, hogy máris hasznosítom a DISC program eredményeit. Ez fejlődés számomra, mert korábban sokszor hirtelen és hevesen döntöttem, amiből persze károm származott. A DISC viselkedési profilokat megismerve világosabbá vált, hogy kitől mire számíthatok, és hogy amit tesz, azt miért teszi. Még azoknál is alkalmazom, akik nem vettek részt a programban, például az utánpótlás játékosoknál! Az az egyéni munka is hasznos, amit Hollósi Szabolcs, az ausztrál Athlete Assessments tanácsadója javasolt, ugyanis a játékosok önismereti munkája feltárja erősségeiket és gyengeségeiket, előrelépnek önmaguk és egymás elfogadásában. Közvetlenebb lett a játékosok közötti kapcsolat, jobban megnyíltak egymás felé. A DISC ismerete óta egymás hibáira is másként tekintenek, elfogadóbbak, és igyekeznek segíteni egymásnak.

Juanra Calvo Rodriguez vezetőedző: - Abban segített nekem a „DISC értéktudatos sportcsapat” program, hogy jobban megismertem magam, a stábtagokat és a játékosokat. A sikeres csapatműködéshez rendkívül fontos, hogy a tagok megértsék: miként működik a másik, mit tart fontosnak, és így a konfliktusok is megelőzhetőek. A legtöbb edzőnek világos elképzelése van arról, hogy mit kellene játszaniuk csapatszinten, de egyénileg már kevesebb figyelmet fordítanak a játékosokra. Ez viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a csapat a maximumot nyújtsa. A riportom által megerősítést nyert, hogy feladatközpontú vagyok, elsődlegesen a kihívások, az eredmények érdekelnek, de a csapatban vannak olyan játékosok, akiknek a csapaton belüli harmónia, a jó hangulat, a biztonság, a kellő mennyiségű és minőségű kommunikáció az elsődleges. Alkalmazkodnom kellett hozzájuk, nyitottabbá kellett válnom, hogy ki tudjam hozni belőlük a legtöbbet.

Horváth Péter csapatkapitány: - Mindhárom oldalon, edzőknél, csapatnál és magamnál egyaránt látok változást. Úgy tapasztalom, hogy az edzők már jobban figyelik a játékosok személyiségét. Nemcsak csapatban gondolkodnak, hanem számít az egyén beállítottsága is. Személyre szabott beszélgetések zajlanak a játékosokkal, amióta szembesültek azzal, hogy mindenki más helyet, szerepet tölt be a csapatnál, más-más színbe tartozik, és különböző értéket képvisel. A csapatnál az öltözőben is észrevehető, hogy kinek milyen a besorolt jelleme, és figyelünk is ezekre. Már poén szinten is eszükbe jut, hogy ki a vezéregyéniség, ki vállalja a döntéseket, ki csapatember, és a konfliktusok során is egyértelmű már, hogy ki miért és hogyan szól a másikhoz. Így nincs sértődés vagy harag, szerintem ebben vehető észre leginkább a hatás. Magamon azt a hatást tapasztaltam, hogy az önértékelésem változott. Sok új tulajdonságomat megismertem, és több, már ismert jellemvonásommal kapcsolatban megerősítést kaptam. Hasznos tagja vagyok, lehetek a csapatunknak, erősíteni tudom az egységet, és én is ki tudom venni a részem a győzelmekből. Hasznos volt a közös munka! A DISC egy pluszt nyújt a sikerekhez, segít és beletesz a győzelmekbe szerintem kb. 15-20%-ot. Várjuk a folytatást!

Milos Simic, a csapat szerb válogatott játékosa: - Az volt számomra a legfontosabb, hogy jobban megértettem a saját erősségeimet, és azokat a helyzeteket is, amikor változtatnom kell a viselkedésemen. A közös foglalkozásokon szembesültem vele, hogy mindannyian mások vagyunk, és így formálunk egy csapatot, amelyen belül tisztelnünk kell egymás egyéniségét. A felismeréseket követően az is tudatosabbá vált, hogy miként tudunk egymásnak segíteni, egymás gyengeségeit kiküszöbölni akár saját példamutatással.

 hali_futsal.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsdiscourses.blog.hu/api/trackback/id/tr3615423360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása